20.03.17

Креативні батьківські збори

Як провести батьківські збори небанально і з користю.Це часто стає для учителя проблемою.
  Спочатку потрібно правильно обрати тему зборів і визначити їх мету. Вибір має обумовлюватися орієнтирами життєдіяльності класного колективу, закономірностями розвитку особистості школяра, особливостями перебігу процесів навчання й виховання, логікою формування педагогічної культури батьків, стратегією побудови та вдосконалення взаємин школи й родини.
  Залежно від мети варто  обрати відповідний вид зборів (тематичні, організаційні, підсумкові) та форму.
     Форми проведення батьківських зборів:

- педагогічна майстерня;
- конференція;
- диспут;
- практикум;
- конкурс;
- свято;
- продуктивна педагогічна гра і т. ін.
На перших батьківських зборах, коли учитель знайомиться з батьками й знайомить їх між собою, можна скористатися ігровими формами:
Бінго. Розмовляючи одне з одним, батьки знаходять із-поміж учасників зборів людей, у чомусь схожих на себе, наприклад: народився в лютому; має велику колекцію марок; подобається зима; любить море і т. ін. Учасникам потрібно знайти якнай більше людей, які мають схожі якості.
Улюблені тварини. Кожний учасник малює або називає свою улюблену тварину й розповідає про її характер. Ситуацію можна супроводжувати діями й рухами, характерними для цієї тварини.
Представити себе й свого сусіда. Учасники об’єднуються в пари. Спочатку батьки розповідають про себе в парах, потім об’єднуються у невеликі групи й представляють одне одного. Той, про кого говорять, за потреби доповнює сказане. Потім батьки представляють членів своєї групи решті учасників.
Предмет мого дитинства. На столі розкладають різні предмети (м’ячик, лялька, записка та ін.). Кожний учасник обирає для себе той предмет, що пов’язаний із його дитинством, і розповідає відповідний епізод зі свого життя.
Фільм, який би я зняв. Учасникам пропонують обговорити, який епізод зі свого життя вони хотіли б екранізувати і який жанр фільму вважають прийнятним для цього (науково-популярний, документальний, художній). Яких режисерів і акторів вони запросили б та чому?
Знайомство-презентація. Кожний учасник повинен познайомитися зі своїм сусідом і представити його всім. Зокрема необхідно звернути увагу на позитивні особистісні характеристики, що могли б зацікавити всіх присутніх.
Презентація сусіда. Кожний обирає собі пару. Далі спілкуються за принципом інтерв’ю, презентуючи сусіда (1—2 хв). Гумористичний компонент у спілкуванні не є зайвим. Після завершення презентацій визначають пари переможців. 
Хобі. Кожний учасник малює на папері символ свого захоплення. Розмовляти заборонено. Учасники повинні, використовуючи лише малюнок, знайти партнера з такими інтересами. Потім презентують одне одного з визначенням точності збігу.
Зав’яжемо вузлики. Учасникам роздають нитки (завдовжки 30—40 см), які вони мають зв’язати, якщо мають щось спільне. Це може бути професійний чи сімейний аспект, зовнішні ознаки, улюблений колір тощо. У результаті утвориться одна загальна нитка. Далі кожний розповідає про те, що їх об’єднало в загальну систему.
7 умов ефективного проведення батьківських зборів можна прочитати в джерелі, на сайті видавничої групи ОСНОВА

Сценарні плани проведення батьківських зборів. Правила поведінки вдома, у школі й інших громадських місцях.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...